8 Ekim 2009 Perşembe

YAĞLAR

Bedenimizin enerji kaynağıdır. 1 gr. yağın yanması ile 9,3 kalori enerji elde edilir. A, D, E ve K vitaminleri içermeleri; yaraların iyileşmesinde destek olmaları; enerji stoğu olarak birikmeleri; soğuk iklimlerde soğuktan korumaları; olein, linolein ve linol gibi kanın pıhtılaşmasında ve aterosklerozdan korumada rol oynayan asitleri içermeleri gibi özelliklere sahiptir.
DOYMUŞ YAĞLAR adı ile bilinenler kolesterolce zengin olup, hayvansal kökenlidirler. Ancak kakao ya da palmiye yağı gibi, hem ülkemizde üretilmeyen hem de kullanma alışkanlığına sahip olmadığımız türlerinde de yüksek oranda doymuş yağlara rastlanır. Kimyasal açıdan aktif olmayan doymuş asitlere sahip yağların enerji üretebilmeleri için önce karaciğerde doymamış yağlar haline gelmeleri gerekmektedir.
DOYMAMIŞ YAĞLAR: Mono doymamış (oleik asit içerir ve diğer gıdalarla gelebilecek kolesterolün birikmemesini sağlar) ve poli doymamış (linoleik asit içerip bedendeki kolesterolün düşmesini sağlar) olarak ikiye ayrılırlar. Genellikle bitkisel kökenli ve sıvı halde olurlar. Soya yağı, ayçiçek yağı, zeytin yağı, susam yağı, pamuk yağı doymamış asitler içeren yağlardan birkaçıdır. Orta yaşlı kişilerin günlük yağ ihtiyacı 50–60 gr.'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder